Experterna har länge varnat för att Sveriges bostadsmarknad kan vara en bubbla. De senaste åren har priserna stigit onormalt mycket. Det gäller främst priserna i våra största städer men även runt om i landet. Eventuellt har vi nu nåt peaken. Under april steg nämligen inte bostadsrättspriserna i Stockholm. Experterna säger också att priserna har börjat stanna av i Stockholm. Statistiken gäller under de senaste månaderna. Däremot fortsätter priserna uppåt i Göteborg och Malmö.

Avstanningen på Stockholms bostadsmarknad verkar också gälla andrahandshyrorna. Den senaste tiden har de slutat öka i samma takt som bostadsrättspriserna (som ju nu också har avstannat).

De senaste åren har bostadspriserna i Stockholm varit helt galna. I innerstaden ligger de numera på över 90 000 kronor per kvadratmeter. Jämför man hur mycket priserna har stigit mellan de olika storstäderna så har Stockholm stigit med 5-6 procent, Göteborg med 10 och sydvästra Skåne (med Malmö) ligger på en prisstegring med 17-18 procent. Av de tre storstäderna är Malmö hetast och vissa varnar för en överhettning. Samtidigt menar andra experter att den kraftiga prisstegringen beror på att priserna i Malmö länge har halkat efter de övriga storstäderna. Det gör att köpare i Malmö har större marginaler och priserna trissas upp.

Detsamma gäller även andra städer. I Jönköping har till exempel priserna på bostadsrätter ökat med 2 400 kronor per kvadratmeter det senaste halvåret. Genomsnittspriset ligger numera på runt 30 000 kronor. Trenden går igen i flera andra städer. Borlänge har en prisstegring på över 12 procent. Priserna på bostadsrätter i Lindköping rusar också iväg och under det senaste året har de ökat med nästan 35 procent.

Det var i Juni förra året som de nya amorteringskraven verkställdes. Det innebar bland annat att att alla som lånar mer än halva bostadens värde måste börja betala av lånet. Eventuellt är det effekten av det som vi nu börjar se i Stockholm. Där är det ju fortfarande väldigt mycket pengar som ska hostas upp.

Bostadsrättspriserna det senaste året
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =