Under 2016 var medelpriset för el 28 öre/kWh. Jämfört med 2015 innebar det en prisökning med 35 procent. Prisnivån förväntas ligga kvar på samma nivå under 2017. Energiförbrukningen för en genomsnittlig lägenhet ligger på ungefär 12 000. De fördelar sig ungefär på följande sätt:

500 kWh går åt till uppvärmning

2 500 kWh går åt till varmvatten

2500 kWh går åt till hushållsel

500 kWh går åt till tvätt och torkning

Belysning och el till vitvaror är det som drar mest men de senaste åren har andra elektroniska apparater börjat stå för en allt större del av elförbrukningen. Den utvecklingen förväntas fortsätta.

Under 2017 kommer skatten på el också att höjas, därför kan det vara idé att se över om förbrukningen av el är något som du skulle kunna spara ner på. Här kommer lite tips om några saker som du kan göra:

  • Investera i elektroniska apparater som drar så lite el som möjligt. Det kommer att löna sig över tid.
  • Byt till energisnåla lampor.
  • Strunta i torktumlaren. Torka kläderna naturligt istället.
  • Se över tätningen av fönster och dörrar så att du inte har en läcka där all den varma goda värmen smiter ut.
  • Lämna inte apparater i standby läge. Det här är förmodligen något som de flesta gör. Men det drar mycket mer el än du tror. En idé är att köpa en föreningskontakt som du kan stänga av och på. Koppla den till dina elektroniska apparater. Dels dem du stänger av på kvällen och sedan har du dem du stänger av innan du går till jobbet eller skolan.
  • Åtgärda droppande kranar.
  • Sist men inte minsta har vi klassikern att duscha istället för att bada. En bra idé är också att installera ett energisnålt duschmunstycke.

Ta gärna kontakt med en yrkesman, en elektriker och/eller en VVS-person som kan gå igenom ditt hem och se om det finns några andra fällor.

Elförbrukning och spartips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =