I det här inlägget tänkte vi skriva lite om rättigheter och skyldigheter när det gäller yrkesmän, innehavare, köpare med mera. Allt ur ett perspektiv kring när man bygger om sin lägenhet, säljer den eller köper den.

Vi iscensätter ett scenario med dess eventuella fallgropar.

Först har vi en säljare som tänker fixa till sitt badrum för att senare sälja lägenheten. Det viktiga i det här läget är att renoveringen av badrummet sker av auktoriserad personal. Det handlar då dels om VVS, klinker, måleri och elektriciteten. Eftersom dessa yrkesgrupper autentiseras täcks de också av försäkringar utifall olyckan skulle vara framme. Säg att rören börjar läcka en månad efter renoveringen. Har renoveringen utförts av ett proffs täcks det av hens försäkring. Har en amatör utfört arbetet så faller det på innehavarens försäkring vilket kan bli rätt dyrt. När det gäller badrum är det extra viktigt att alltid ta in auktoriserad personal.

Skulle det nu vara så att säljaren väljer att mörka vattenläckan och försöker sälja lägenheten ändå brukar de försöka kringgå detta genom att beskriva den som ”i befintligt skick”. Då är det upp till köparen att hitta eventuella brister. När det gäller hus är det brukligt att ta in en besiktningsman, det kan ske på uppdrag av både försäljaren och köparen. Så länge köparen inte skrivit under något så faller skador på den nuvarande ägarens lott. Eventuellt kan säljaren och löparen förhandla kring saken.

Om det skulle vara så att besiktningsmannen mot förmodan missar läckan och den upptäcks först i ett senare skede så kommer detta också att gå på hens försäkring. Förutsatt att hen är auktoriserad.

Det lättaste sättet att undvika alla eventuella problem med allt sånt här är att alltid anställa proffs för att utföra stora ombyggnationer. Annars kan det bli väldigt kostsamt – oavsett om du ska sälja eller köpa. Det är också alltid upp till säljaren och köparen att dubbelkolla att yrkespersonal verkligen har den behörighet de säger att det har. Om du har mer frågor kring detta kan man till exempel höra av sig hit.
Konsumentverket är en annan bra källa till information.

Skyldigheter och rättigheter
Tagged on:     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 7 =