Det är inte bara lägenheter, rum och hus som kan renoveras, man kan även renovera trädgårdar. Min uppfattning är att vi oftast bara låter dem vara som de alltid har varit. Vi är inte så benägna att gräva upp och börja odla på nya ställen eller flytta runt. Men trädgårdsfix och renovering är kul. Det som är särskilt roligt är att trädgården, till skillnad från ett rum i ett hus förändras. Efter en köksrenovering är det liksom klart. En trädgård förändras genom säsongerna, blommorna och träden man planterar och hur det utvecklas genom åren.

Här kommer några saker att tänka på för dig som är sugen på en trädgårdsrenovering.

Att renovera sin trädgård är ungefär som att sortera sin garderob. Släng, återvinn, köp nytt, organisera och piffa upp.

Tänk så här:

  • Börja med att titta på hur trädgården verkligen ser ut, gärna på lite avstånd.
  • Ta bort allt som är fult och klipp bort allt som är dött.
  • Fundera på trädgårdens balans, vilka växter som växter och träd som växer var och vad de egentligen behöver – växtskydd och trädvård. Om du känner dig osäker kan det vara bra att rådgöra med ett proffs när man planerar.
  • Gå inte överstyr när du sedan har bestämt dig för vad det är för nytt du ska köpa och plantera. Ofta blir vi alldeles för ivriga i vår plantering vilket gör att vi belamrar trädgården med för mycket växter. Det ser varken snyggt ut och kan eventuellt göra att växterna inte alls trivs. Plantera hellre lite i taget, lite per säsong. Då ser du hur det tar sig och hur trädgården växer fram.
  • Underskatta heller inte värdet av rörelse i en trädgård. I en vacker trädgård händer det alltid saker och det som skiljer trädgårdar är att de inte är statiska och fyrkantiga som hus och byggnader.
  • Vårt sista tips inför vårrenoveringen är också att alltid börja med jorden. En näringsrik jord som passar för det som växer i den är A och O. Utan den blir det aldrig bra.

Här finns lite mer inspiration. God vår!

Renovera trädgården

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tre =